Kalendárium na měsíc srpen

02.08.2013 10:07

 

Guy de Maupassant se narodil 5. 8 . 1850, francouzský prozaik, dramatik a žurnalista je právem pokládán z největších mistrů novely a povídky ve světové literatuře. Narodil se ve statkářské rodině v Normandii, kde na venkově a u moře prožíval blahobytné dětství. Vystřídalo je finančně hůře zajištěné mládí, rozvod rodičů, přerušení studia práv a vojenská služba. Literární činnosti se věnoval poměrně krátkou dobu, ale zato z ní vzešlo mimořádně rozsáhlé dílo – přes 300 povídek a novel, 6 románů, 3 knihy cestopisné, 3 divadelní hry, přes 200 novinových článků, několik literárních studií a desítka předmluv k dílům jiných autorů. Literárním učitelem mu byl G. Flaubert, který ho také uvedl do literárního světa. Mezi generačními vrstevníky, naturalisty, však zaujímal svérázné místo svým uměleckým snažením o ztvárnění především co nejdokonalejší iluze skutečnosti. V povídkové tvorbě zpracovával témata rodného normandského venkova a jeho lidu, válečnou zkušenost, život pařížského úřednictva, přírodu a sport, milostné příběhy s naturalisticky pojímanými erotickými vztahy a také fantastické děje s prvky hrůzy a strachu.

Z díla: Dědictví, Miláček, Příběh jednoho života, Silná jako smrt, Vášeň a jiné povídky, Z Paříže a venkova, Zbabělec a jiné povídky.

Adolf Zábranský zemřel 9. 8. 1981, český malíř a grafik. Těžiště jeho tvorby spočívá v ilustraci, zejména knih pro děti, jež je charakteristická osobitou stylizační zkratkou a emotivní barevností. Pro dětského čtenáře jsou určeny. Jeho ilustrace knih Františka Hrubína, J. Š. Kubína a J. V. Sládka.

Honoré de Balzac zemřel 18. 8. 1850, francouzský romanopisec, největší představitel kritického realismu v západoevropské literatuře. Autor téměř sta románů a povídek se společným Lidská komedie.

Johann Wolfgang Goethe narodil se 28. 8. 1749, německý básník, spisovatel a učenec, vůdčí osobnost německé klasiky. Autor románu v dopisech Utrpení mladého Werthera, který ovlivnil sugestivním způsobem tehdejší mladou generaci. Jeho celoživotním dílem je dramatická báseň Faust, velkolepý obraz úsilí poznat smysl života a pravdu.

Zdena Frýbová se narodila 30. 8. 1934, česká prozaička a novinářka. Autorka humoristicky laděných próz, knih pro ženy a psychologických kriminálních románů s atraktivní profesní a společenskou tématikou. Její knihy o partnerských konfliktech a manželských krizích Den jako stvořený pro vážnou známost, Hrůzy lásky a nenávisti se vyslovují k morálnímu úpadku společnosti. Pozdější rozsáhlé romány Připravte operační sál a Z neznámých důvodů využívají čtenářsky atraktivních prostředí.