Kalendárium na měsíc únor

03.02.2012 19:10

 

Božena Němcová

Narodila se 4.2. 1820
česká spisovatelka, zakladatelka novodobé české prózy.
rozená Barbora Novotná, později Barbora Panklová. S osobitým vypravěčským talentem umělecky zpracovala české pohádky, pověsti a legendy „Národní báchorky a pověsti“. V 50. letech psala povídkové obrazy venkovského a maloměstského života (např. Divá Bára, Karla, Pan učitel). Jejím vrcholným dílem je povídka „Babička“, postava prosté venkovské ženy zde představuje ideál moudrosti a životní harmonie.


Jan Skácel

se narodil 7.2. 1922

básník, prozaik a publicista, který žil trvale v Brně.

Svou lyrickou a metaforickou poezií i filozofickými fejetony překračoval obzory současné literatury a jeho jméno se stalo synonymem moderní české poezie.


Dílo:
Pro  jeho tvorbu je příznačný silný vztah k Moravě. Jeho témata se často dotýkají morálky a problémů s ní spojených.


Básnické sbírky:
Kolik příležitostí má růže,
Co zbylo z anděla,
Hodina mezi psem a vlkem,
Smuténka,
Metličky,
Chyba broskví,


Próza:
Jedenáctý bílý kůň,
Třináctý černý kůň – vydáno posmrtně


Pro děti:
Jak šel brousek na vandr,
Pohádka o velkém samovaru,
Kam odešly laně,
Proč ten ptáček z větve nespadne,


Alexandr Sergejevič Puškin

zemřel 10.2. 1837
ruský básník, prozaik a dramatik. Pocházel ze šlechtického rodu. Puškin vystudoval přední carské lyceum, kde si jeho kantoři všimli, že má velké básnické nadání. Už v patnácti letech napsal známou báseň – Můj portrét. Po napsání satirických veršů o caru Alexandrovi I., mu hrozilo vyhnanství na Sibiř. Byl proto nucen odcestovat na jih a v roce 1824 se musel vrátit na příkaz cara do rodné obce. Nakonec mu car Mikuláš dovolil žít v Moskvě a poté i v Petrohradu. Puškin byl šťasten, že se může vrátit do centra dění, ale brzy byl znechucen z cenzury. Aby se odreagoval, začal cestovat a brzy na to se oženil. V roce 1833 byl carem jmenován podkomořím. Z toho nebyl příliš nadšen, ale netroufal si odmítnout. Stal se součástí carského dvora. Tento život se mu nezamlouval, jeho žena byla, ale nadšená. Vzhledem k její velké kráse, se dvořilo mnoho mužů, mezi nimi i car. Ten Puškina za jeho extravaganci příliš nemiloval, ale trpěl jeho přítomnost na carském dvoře jen díky jeho ženě, kterou obdivoval. Básník měl stále problémy s cenzurou a tajnou policií. Úspěchu jeho krásné ženy zneužívali i jeho přátelé. Jeden z nich se do ní naoko zamiloval, aby donutil Puškina vyzvat ho k souboji. Při něm byl Puškin zraněn a brzy poté zemřel.

Dílo:
Evžen Oněgin – nejslavnější dílo, veršovaný romantický román.
Kavkazský jezdec – lyrickoepická skladba.
Cikáni – lyrickoepická skladba.
Kapitánská dcera – historická próza z doby rolnického povstání Pugačova a vlády carevny Kateřiny II.
Měděný jezdec – historické drama z prostředí Petrohradu.
 
 

Daniela Fischerová

se narodila 13.2. 1948
autorka pozoruhodných divadelních a rozhlasových her. Hodina mezi psem a vlkem, Princezna T. Báj, filmové scénaře: Neúplné zatmění, Vlčí bouda. Píše také vtipné a hravé pohádky, verše a divadelní hry určené dětem.


Hugo Haas

se narodil 18.2. 1901
filmový a divadelní herec a režisér, narozený v Brně.
Do povědomí diváků se zapsal jako vynikající představitel konverzačního herectví v rolích divadelních i filmových komických milovníků, středoškolských profesorů a starých mládenců. Ve svých nejlepších rolích (Načeradec v Mužích z ofsajdu, doktor Galén v Bílé nemoci) dospěl k dokonalosti a jednoduchosti hereckého výrazu, spočívající v technicky virtuózní charakteristice lidských typů.