kalendárium na prosinec

20.12.2012 15:04

Miloš Macourek se narodil 2. 12. 1926, český básník, prozaik, dramatik, filmový a televizní scénárista, dramaturg a režisér, redaktor, lektor. Narodil se v Kroměříži.  Kvůli uzavření školy gestapem nedostudoval gymnázium ve Frýdku-Místku. Po válce prošel řadou zaměstnání, pracoval jako tiskárenský dělník, skladník, kulisák, administrativní úředník a redaktor nakladatelství „Máj“. Po vojenské službě byl lektorem a později vedoucím katedry literatury a umění „Ústřední školy odborů! Od roku 1959 spolupracoval s Divadlem Na zábradlí. V letech 1960 – 1980 byl dramaturgem a scénáristou Filmového studia Barrandov. Podnikl několik cest do Ameriky, Afriky a Asie.  Již první sbírkou se přihlásil k programu poezie všedního dne, hledající kouzlo a krásu v obyčejných okamžicích. Psal aktuální politickou poezii, koláže z děl Jarryho a poetická pásma. Autor knih pro děti, filmových scénářů (např. Dívka na koštěti, Kdo chce zabít Jessii? Pane vy jste vdova, Zabil jsem Einsteina, pánové!), námětů a scénářů televizních seriálů (Arabela , Křeček v noční košili, Létající Čestmír, Rumburak). Jakožto tvůrce animovaných filmů spolupracoval s grafikem a ilustrátorem Adolfem Bornem. Z hlediska ambivalentnosti poetiky má jeho dílo blízko k Aškenazymu nebo Werichovi.

Dílo:

Popis garden party, Člověk by nevěřil svým očím, Jedničky má papoušek, Smutné vánoce, Albert Dubout, Jakub a dvě stě dědečků, Špatně namalovaná slepice, Král Ubu, O chlapečkovi, který se stal kredenc.

 

Hugo Haas zemřel 1. 12. 1968, filmový a divadelní herec a režisér, narozený v Brně. Do povědomí diváků se zapsal jako vynikající představitel konverzačního herectví v rolích divadelních i filmových komických milovníků, středoškolských profesorů a starých mládenců. Ve svých nejlepších rolích (Načeradec v Mužích z ofsajdu, doktor Galén v Bílé nemoci) dospěl k dokonalosti a jednoduchosti hereckého výrazu, spočívající v technicky virtuózní charakteristice lidských typů.

 

Sergej Alexandrovič Jesenin zemřel 28. 12. 1925, ruský spisovatel. Autor melodické lyrické poezie, v níž spojuje bohémské motivy s malebným světem přírody. Je inspirován romantickými milostnými náměty, v nichž dominuje nostalgická atmosféra a vize národní katastrofy (např. Anna Sněginová, Perské lásky). Autor dramatického pásma Pugačov.

 

Stephen Leacock  se narodil 30. 12. 1869, kanadský prozaik, humorista a esejista píšící anglicky. Proslavil se sbírkou črt Literární poklesky. Pokrytectví o konzumnímu způsobu amerického života se vysmívá v cyklu povídek Arkadská dobrodružství horních deseti tisíc.